Az esküvői menetrend kialakítása

Elsőre talán a párok többségének ijesztő az esküvői menetrend kialakítása, de higgyétek el csak elkezdeni nehéz. A tennivalók listája ugyan végtelen, és esküvőre válogatja, hogy ki milyen arányban és mennyiségben szeretné kivenni a részét a szervezésből, de a fő események meghatározása minden esetben a pár feladata. Ebben a rövid posztban nem térünk ki a teljes szervezésre, szigorúan csak az esküvő napját érintő "time line" kialakításáról lesz szó.


Első lépések

Tisztázzátok a pároddal, hogy mik azok az események, amiket be kell tervezni a nagy napra. Ha szükségetek van némi támpontra, akkor ebből a legördülő listából meríthettek némi ihletet.


Főbb események


Az időrend

Ha sikerült meghatározni, hogy milyen programokból fog összeállni a nap, akkor már csak az időrendet kell megalkotni. Elsőként gondoljátok át, hogy mire mennyi időre van szükségetek. Ha ez meg van, akkor nyugodtan tervezzetek rá további 15-30 percet minden egyes eseményre! Gyakori hiba a pároknál, hogy túl feszes ütemtervet alkotnak, amihez kisebb fajta csodára lenne szükségük, hogy tartható legyen. Számos dolognak kell flottul mennie egy esküvőn, éppen ezért előre borítékolható, hogy valahol, valami történni fog, aminek a megoldása plusz időt és energiát igényel majd. Megcsúszhat a fodrász, a sminkes. Folyamatosan Titeket keresnek majd a vendégek a legapróbb dolgokkal is. Leesett a gomb, adj neki cérnát és tűt! Hová tettétek a.... ? Mikor érkezik a....? stb stb... De a nagy izgalmak közepette egészen abszurd dolgok is megtörténhetnek. Voltam olyan esküvőn ahol az érkezésemkor a vőlegény fuvarozta a fél násznépet a fodrászhoz a város másik felére, miközben neki esélye sem volt, hogy kényelmesen készüljön élete egyik legfontosabb napjára. Ezt persze gyorsan helyre tettük. :)


A jó tanácsom az, hogy aznap a lehető legtöbb tennivalót és plusz terhet vegyétek le magatokról! Bízzátok meg ezek menedzselésével a tanúitokat, vagy egy közeli barátot, rokont! Akár különböző szerepköröket is kialakíthattok. Egyik barát feleljen a vendégek ellátásáért és az ő felmerülő igényeikért, míg egy másik a délutáni eseményekért (étterem, dekor, torta stb). Így amikor felmerül egy kérdés, elég csak oda irányítanotok az illetőt a megfelelő emberhez. Ehhez természetesen a kijelölt személyeket már előre fel kell készítenetek, véletlenül se aznap közöljétek velük a felelősségteljes megbízást!


A délután folyamán már a ceremónia mester vagy vőfély fogja átvenni az irányítást. Extra időkkel azonban itt is számolni kell, hisz a násznép mozgatása is meglepően sok időt tud felemészteni. Mindig akad olyan barát, rokon akinek nincs helyismerete és eltéved vagy nem talál parkolót. Belvárosi helyszínek esetén ez gyakori probléma még azoknak is, akik ismerik a környéket. A piros lámpa szétszakíthatja az együtt vonuló konvolyt. Egy népszerű turista helyszín pedig a délutáni csúcsban eleve kihívások elé állíthatja a teljes vendégsereget.


Ellenőrizzétek, hogy az esküvő napján nem lesz-e valami nagyobb rendezvény, ami lezárásokkal járhat. Sport események, koncertek vagy bármi egyéb. Ha igen, akkor időben tájékoztassátok erről a vendégeket, hogy ők is fel tudjanak készülni!


Az ütemterv összeállítása

Mindezek után elkezdődhet az ütemterv összeállítása. Kiindulásnak mindig a szertartások kezdetét kell alapul vennetek, hiszen azok a legkötöttebb események az időbeosztásban. A többi programot pedig már a kalkulált időkkel ehhez kell igazítani. Nézzük meg, hogy is fest ez a gyakorlatban egy átlagos esküvő esetén, ha a polgári szertartás 15:00-kor kezdődik:

 • 19:00 Vacsora (Lagzi)

 • 17:45 Csoport képek, csokor dobás

 • 17:15 Indulás az étteremhez

 • 17:00 Csoport kép a templom előtt

 • 16:00 Egyházi szertartás

 • 15:30 Átvonulás az egyházi szertartásra

 • 15:00 Polgári szertartás

 • 14:30 Lejelentkezés az anyakönyvvezetőnél

 • 14:15 Utazás a szertartás helyszínére

 • 12:15 Kreatív fotózás (2 óra)

 • 12:00 Utazás a kreatív fotózás helyszínére

 • 11:30 Öltözés (0,5 óra)

 • 10:30 Sminkes (1 óra)

 • 08:30 Fodrász (2 óra)

Láthatjátok, hogy egy délután kezdődő szertartás esetén már reggel el kell kezdeni az előkészületeket. Minden egyes fázisnál hozzá lett adva a korábban említett 15-30 perc. Így ha egy helyen csúszás van, a következő esemény akkor is időben tud kezdődni, és újra minden sínen van.


Nagyobb szüneteket azonban ne hagyjatok, különösen mikor már a násznép is csatlakozik hozzátok! Sajnos ilyenre is gyakran van példa, hogy a vendégek órákon át várakoztatva vannak. Ezt pedig sem a tűző napon 30 fokban, sem pedig szakadó esőben nem fogják díjazni a vendégek.


Ceremónia mester, vőfély

Egy rutinos CM vagy vőfély komoly terhet tud levenni a párokról. Érdemes már az első lépések megtervezésekor bevonni őket a folyamatba. Egyre gyakoribb, hogy a szolgáltatók összeállítják az ütemtervet. Természetesen ehhez szükségük lesz Tőletek a lehető legtöbb információra. Ebben a fázisban a fotósok is hasznos tanácsokkal tudnak ellátni Titeket, így praktikus a két szolgáltatóval folyamatos kontaktban lenni.


Reméljük sikerült némi támpontot adni a szervezéssel kapcsolatban. Ha érdekesnek, hasznosnak találtátok a cikket, akkor olvassátok el a többi bejegyzésünket is, vagy osszátok meg barátaitokkal!


Jó készülődést kívánunk!