Jegyesfotózás kisokos

Kedves Jegyespár!

Ez a kisokos azért jött létre, hogy segítséget nyújtson Nektek a jegyesfotózósra való felkészülésben. Tartalmazza mindazt, amit előzetesen tudnotok érdemes.Miért hasznos a jegyes fotózás? Egyrészt remek élmény. Része az esküvőre való ráhangolódásnak. Egy hozzátok közel álló táj, vagy egy bakancs listás helyszín maradandó emlékként kerülhet a családi albumba azokból az időkből, amikor még nem voltatok férj és feleség. Valamint segít, hogy leküzdjétek a kamera előtti lámpalázat, így az esküvő napján már tel­jesen megszokott lesz számotokra, hogy egy kíváncsi fotós hol a közeletekben, hol pedig a távolból, de folyamatosan Titeket figyel.:)


Helyszín és téma választás

Sokan szeretik tematizálni a fotózást. Egy szeretett hobby, egy különleges szakma mind- mind jó alapot adhatnak, ha abban mindkét fél jól érzi magát. Rajtatok múlik, hogy romantikus, andalgós képek készüljenek, ahol Ti vagytok fókuszban, vagy hozzá adtok valami kis pluszt.


A párok gyakran hajlamosak túlgondolni a helyszínválasztás kérdését. Tény, hogy sokat hozzá tud adni a képhez egy ritkán látott táj vagy épület, de higyjétek el, egy virágba borult szántóföld a főút mellett, vagy egy üdezöld mező szintén tökéletes helyszín lehet. A lánykérés helye szintén gyakori választás. Az eddigiekből talán már kiderült, hogy egy jegyes fotózás minden párnál más- és más. Van azonban pár gyakorlati tanácsunk, amit érdemes szem előtt tartani a helyszínt illetően.

 • Célszerű olyan helyet választani, ahol kevés ember van, vagy ahol lehetőségetek van kicsit elvonulni a tömegtől, hiszen a képeken magatokat szeretnétek viszont látni, nem a turisták áradatát.

 • Az első ponthoz szorosan csatlakozik a fotózás időpontja. A tervezéskor hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a turista szezonban egészen másképp fest egy Balaton- parti móló mint szezonon kívül.

 • Érdemes kerülni a szűk helyeket. Inkább tágas, szellős helyszínekben gondolkozzatok!

A fentiek alapján pár tipp:

 • Vízparti terület (Tó partok, folyóvizek)

 • Parkosított zöld területek (Városi nagy parkok, arborétumok)

 • Főutak melletti virágó mezők, szántóföldek. Magasabb domb vagy hegytető

 • Régi várak, kastélyok (ahol belépőt kell fizetni, ott felára lehet a fotózásnak is)

 • Óvárosi részek

 • Bármi, ami Nektek szimpatikus :)Időpont választás

Jegyesfotózásokra az év bármely időszakában lehetőség van. Általános igazság, hogy a legszebb fények a napkelte utáni, vagy a napnyugta elötti 2-3 órában vannak. Az idöpont kiválasztásánál figyelembe kell venni a helyszín tájolását, a fények irányát az adott időpontban. Hiába szép a naplemente, ha valami már jóval korábban kitakarja a fényt (domb, épületek, fák stb).


Milyen ruhával készüljetek?

Ez egy fontos pont, amivel sokat segíthettek a fotósnak. Természetesen itt is rátok van bízva a döntés, de pár tanácsot azért érdemes megfogadni.

 • Kerüljétek a harsány, rikító színeket (különösen a neon színek)!

 • A kis és nagy minták a ruhákon, valamint a márkajelzések és a feliratok nagyon zavaróak lehetnek, ezért ezeket igyekezzetek mellőzni!

 • Színekben törekedjetek az egymás közötti összhangra, de nem kell pont ugyan úgy öltözni! Ha különböző ruhadarabokon vissza köszönnek hasonló árnyalatú, vagy eltérő, de egymással harmonizáló színek az kellően kifejezi az összetartozásotokat.

 • Olyan ruhát válasszatok amiben kényelmesen érzitek magatokat nem csak állva és ülve, de akár mozgás közben is! (Casual, sporty casual)

 • Férfiaknál a rövid ujjú ing kerülendő még a legnagyobb nyári melegben is. Ing esetén mindig hosszú ujjú legyen, amit szükség esetén bármikor fel lehet hajtani.

 • A ruhák legyenek szépen vasaltak! Nem csak egy ing, vagy egy nadrág mutat elegánsabban, de egy hétköznapi póló is.

 • A túl sok kiegészítő szintén zavaró tud lenni, de egy fülbevaló, vagy egy karkötő az outfit fontos része. Uraknál egy elegáns fém- vagy bőrszíjas óra, a ruhához és cipőhöz illő öv teheti teljessé a szettet.

 • + 1 Örök igazság, hogy a kevesebb néha több.


Smink és fodrász

Egy természetes sminknek és egy szép frizurának mindig örül a fotós. Viszont itt sem érdemes túlzásokba esni. Ha rutinos vagy, akkor bőven megfelelő egy otthon elkészített szolid smink és egy hétköznapokon is hordható egyszerűbb frizura.


Kiegészítők

Elsősorban a helyszín és adott esetben a tematika határozza meg, hogy szükséges-e bármiféle kellék, kiegészítő. Egy természetben készült fotósorozatnak mindig jól áll a piknik hangulat. Egy kockás pléd, egy piknik kosár, benne pár aprósággal. Ha egy hobbi köré épül a fotózás, akkor egy arra jellemző eszköz, vagy ruhadarab lehet praktikus.

Mind a ruházatra, mind pedig a kellékekre igaz, hogy készüljetek több szettel, amiből a helyszínen tudunk válogatni. A ruhával is történhet bármi (koszos lesz, kiszakad a harisnya stb).


Ráhangolódás

Ez a fenti kisokos segíteni fog, hogy ráhangolódjatok a fotózásra. Az, hogy foglalkoztok a témával, helyszínt kerestek, ruhákat válogattok mind- mind a folyamat része. Higyjétek el, sokat számít. A férfiak 90%-a alapból felesleges nyűgnek éli meg a fotózásokat. Emiatt kár is lenne haragudni rájuk. Ti se tegyétek! :) Inkább adjatok nekik olyan feladatot, ami testhez álló! Ha látják, hogy szívük választottjának ez fontos, akkor előbb utóbb ők is megenyhülnek. Ha előbb nem is, akkor a fotózás első pár percét követően biztosan :) Jó készülődést kívánunk! :)