Teszt - Manfrotto Manhattan Mover 50

Elérkezett az idő, hogy hosszú ideje szolgálatban lévő Lowepro SlingShot 300 AW fotós táskámat lecseréljem. Nagyon szerettem, mert a féloldalas pántnak hála villámgyorsan fértem hozzá a felszerelésemhez, mindezt anélkül, hogy le kellett volna vennem a táskát. Az idő azonban nem kímélte. Már több alkalommal is elszakadt a zipzár, mostanra pedig már nem lehetett benne biztonságosan cipelni a felszerelést.


A kutakodás már korábban elindult, így mostanra már egyértelmű volt a választás az olasz Manfrotto terméke melett. A Manhattan Mover két változatban elérhető. A 30-as kisebb és az 50-es nagyobb kivitelben. Az én választásom a nagyobbra esett, mivel szeretem, ha a lehető legtöbb eszközt magammal tudom vinni egyetlen táskában. Márpedig ennél a típusnál akad hely bőven. 

TIPP: Egy fotós táska hosszú időre társunk lesz, ezért fontos, hogy ne csak aktuális, de jövőbeni igényeinket is szem előtt tartsuk.

 


Külső

A vásárlás előtt rengeteg tesztet elolvastam, mert tartottam attól, hogy egy olyan táska ami ennyi mindent képes elnyelni, biztosan hatalmas külső méretekkel rendelkezik. De nem... A praktikus belső kialakításnak köszönhetően egy átlagos méretű hátizsákot kapunk. A dizájn letisztult, elegáns. Bármilyen utcai viselethez jól megy, és az esküvői munka alkalmával sem fognak hippinek nézni vele. Anyagát tekintve kellően vastag, strapabíró, és egy átlagos nyári záportól sem fog átázni. Komolyabb csapadék esetén pedig használhatjuk a tartozékként kapott esővédő huzatot. A két vállpánt kényelmes viseletet biztosít. A mellkasunknál és a csípőnknél is van egy- egy heveder, amivel lehetőségünk van kicsit játszani azzal, hogy hova jusson a teher egy része.

A zipzárak első ránézésre nekem alul méretezettnek tűnnek, de ezt majd az idő eldönti. A csatok műanyagok, valószínűleg ezekkel sem lesz gond.Zsebek

A táska jobb oldalán található egy zseb, ami hivatalosan italtartó, nem hivatalosan bármi más, azon egyszerű oknál fogva, hogy én még a 0,5l-es ásványvizes palackot sem tudtam bele szuszakolni. Egy zipzár ugyan további helyet szabadít fel, azonban így sem képes eredeti funkcióját ellátni.

Szintén ezen az oldalon van egy kisebb nyílás a hevedereknek, amiknek a segítségével az állványunkat, nagyobb drónt (pl DJI Phantom széria), vagy bukósisakot is rögzíthetünk kívülről a táskánkra.


Az ellentétes oldalon találjuk a táska teljes hosszán végig futó notebook és tablet tartó zsebeket. A hivatalos adat szerint 15"-os gépet lehet bele tenni, de az én 17"-os Lenovo notebookamat is könnyedén elnyelte. Ezen a nyíláson belül van még egy azonos méretű zseb, valamint egy kisebb az apró kiegészítőknek. Így elférnek még ott a szűrők, rövidebb kábelek, memória kártyák (ezeknek nincs külön kialakított helyük> hatalmas fekete pont, ejjnye Manfrotto!!!), valamint a notebook mellett akár egy nagyméretű tablet is, egy külön fakkban.


A táska alján keresztben egy közepes méretű tároló van. Mivel ha a táskát lerakjuk részben erre fekszik fel, én általában valami puhább, rugalmasabb dolgot rakok ide. Pl sapka, esővédő huzat stb.


A táska elején van még egy nagyobb, mélyebb rekesz. Én a magam részéről ennek még nem találtam ki külön funkciót. Ide is főként kábeleket (notebook töltő, usb kábelek stb) szoktam beszórni, vagy egy Godox TT685-ös vakut.Belső rekeszek

Ha te is olyan fotós vagy mint én, aki minden alkalommal háromszor annyi felszerelést visz magával mint amire az adott munkához szüksége lehet, akkor ez a táska remek választás. A belső két részre van osztva, A kisebbik fakk felülről férhető hozzá. Ide elfér egy kisebb méretű milc a hozzá tartozó 2db objektívvel. Vagy egy kisebb drón a távirányítójával és akksikkal. Ugyan itt van egy kisebb zipzárral lezárható pakoló. Nem túl mély (magas), így jobb híján ez szolgál az akkuk és memória kártyák helyének. A nagyobbik, alsó pakoló rekeszhez a táska hátoldalán keresztül férünk hozzá. Itt a térelválasztókat szabadon variálhatjuk a nekünk tetsző módon. A hivatalos adat szerint egy dslr váz + 1db 70-200-as obi, 4 db további objekítv és egy rendszer vaku fér itt el.

Az én kombóm ha fullra akarom pakolni a táskát

Alsó rekeszek

1db Nikon D610+ portrémarkolat + 1db Tamron SP 70-200mm f/2.8 di vc usd g2

1db Nikon Z5 + 1 db Tamron SP 24-70 f/2.8 di vc usd g2

1db Sigma Art 50mm f/1.4 dg hsm

1db Nikkor 85mm f/1.8 af-s g

1db Godox X-Pro vakukioldó


Felső rekeszek

1db DJI Mavic Air 2 FMC (táv + akkuk)

1db Powerbank


Zárható zseb 4db akkumulátor

6db sd kártya tokban

1db Lenspen kit


Oldalsó nagy zseb

1db 17" Lenovo notebook

1db Samsung 10" tablet

+ Szűrők


Hátsó nagy zseb

1db Godox TT685 vaku

1db Godox TT600 vaku (ha szükséges befér egy második is)


Egyéb extrák

Ha a fenti lista nem lenne elég, akkor tovább kényeztet minket a gyártó olyan apróságokkal, mint hogy a belső nagy rekesz egy az egyben kivehető, és külön lezárható. Ezzel kapunk egy hétköznapokban is használható táskát, miközben a belső rész portól védve várja, hogy újból használatba vegyük. Vagy a felszerelésünknek adhatunk egy plusz védelmet a tolvajokkal szemben, hisz hiába nyitja ki bármelyik rekeszt a zsivány, nem fog hozzá férni a felszerelésünkhöz a plusz réteg miatt. A hétköznapokban ez ugyan nem túl praktikus, de hosszú utazás alkalmával használható megoldásnak tűnik. Apropó! Utazás... A táska kézipoggyász méretű, így repülőn is magunkkal vihetjük az utastérbe.


Használhatóság

A hétköznapokban nagyon jól használható. Igaz elvesztettem azt a fajta gyors hozzáférést, ami a korábbi Lowepro táskámban meg volt, de cserébe minden eszközöm kényelmesen elfér. Annyi rugalmasság azért van a dologban, hogy ha a milcet vagy egy kisebb dslr-t a felső rekeszbe pakolunk, akkor megoldható, hogy ne kelljen letenni a táskát.


Ár

Ahogy az élet legtöbb területén, úgy a fotós felszerelések piacán is folyamatos áremelkedés figyelhető meg. Ahogy egyre drágább vázak, objektívek jelennek meg, úgy követi az emelkedést a kiegészítők piaca is. Esetünkben erre az is ráerősít, hogy az olasz márka logója pirosan hírdeti, itt bizony a brand miatt is mélyen bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Az elsőre fájdalmasan soknak tűnő 60.000 Ft-os vételárat talán azzal enyhíthetjük kicsit, ha összeszámoljuk, hogy milyen értékű felszerelésnek képes védelmet nyújtani a használat során. Ha körbe nézünk a piacon, akkor pedig gyorsan rájövünk, hogy hasonló árkategóriában a konkurens gyártók kínálatában ennél kisebb hellyel kell beérnünk. Így, ha a pakolhatóság elsődleges szempont, máris reális választásnak tűnik a Manfrotto Manhattan Mover 50. 

TIPP: A Manfrotto minden évben szokott nagyobb leárazásokat tartani. Ilyenkor 10-20% kedvezménnyel vihető a legtöbb termékük. Ha nem SOS a vásárlás, akkor érdemes ezt kivárni.


 


Összegzés

Pozitívumok

+ Nagy méret

+ Sokoldalúan használható

+ Kényelmes kialakítás

+ Dizájn

+ A gyári 2 év mellé ingyenes + 3 év garancia


Negatívumok

- Nincs dedikált hely a memória kártyáknak

- Zipzárak tartóssága kérdéses

- Relatív magas ár


Konklúzió

AjánlottGyártó weboldala